Om du aldrig tidigare hört talas om en luftvärmepump är det inte lätt att veta just vad det är eller varför man ska installera det. Faktum är att en luftvärmepump är, precis som det låter, en typ av energikälla som förser ditt hus med fräsch, nypumpad varmluft. Med andra ord fungerar det som ett eget litet värmesystem som håller igång bostaden och ser till att du får den temperatur du önskar inomhus, samtidigt som den förbättrar luften och minskar dina elkostnader på sikt. Att många väljer att installera en luftvärmepump i Skellefteå, bland många andra städer, är alltså inte så konstigt, och vet man om all den här informationen är det genast mer förståeligt varför alla tjatar om att även du bör göra det. I den här texten går vi in lite mer på detalj varför just du kanske ska tänka om och installera en värmepump!

Fördelar med att ha luftvärmepump

Kort sagt finns det väldigt många fördelar med att ha en luftvärmepump som värmesystem i sin bostad, något som många anammat och tagit till vara på för att sänka sina elkostnader och få en bättre och stadigare inomhustemperatur. Att installera en luftvärmepump är alltså en investering både för dig själv och för vår miljö, vilket i sig är värt att lägga en extra tanke på. Här kommer de främsta fördelarna till varför du bör installera en luftvärmepump:

 • Minskade elkostnader
  Genom att installera ett eget värmesystem i form av en luftvärmepump i Skellefteå, eller motsvarande stad, kan du minska dina elkostnader betydligt. Faktum är att du kan minska kostnaderna med upp till 55% oavsett vilken typ av värme- och elsystem du hade innan, vilket i sig också bidrar till att dina kostnader minskar rätt rejält.
 • Förbättrar luftkvalité
  Det är inte helt ovanligt att man har en alltför torr och förorenad luft hemma, ett problem som man inte så ofta uppmärksammar eller ens har koll på. Inomhusluften i våra hem är till och med ofta mer förorenad än den luft vi andas utomhus, vilket på sikt kan ha stora konsekvenser då man vistas mycket inomhus. En luftvärmepump kan förbättra inomhusluften och luftkvalitén generellt, så att du mår bättre!
 • Tar bort dåligt lukt
  I många hem kan det finnas en något otrevlig och ofräsch lukt som osar omkring och sprider obehag i hemmet, som i sin tur också bidrar till att luften försämras. Tack vare luftvärmepumpars inbyggda filter fångar de upp både olika bakterier, dammpartiklar och annat som kan flyga omkring, samtidigt som de motverkar dålig lukt och håller kvalitén fräsch och behaglig. Den agerar alltså även som en luftrenare.
 • Kan användas om luftkonditionering
  Utöver att en luftvärmepump kan förbättra luftkvalitén, ta bort dålig lukt och agera luftrenare, utan en luftvärmepump kan också användas som luftkonditionering och hålla både de varma och kalla temperaturerna på en behaglig nivå efter väder och vind. Genom att installera en kvalitativ värmepump kan du alltså både sänka dina elkostnader, bidra till en bättre miljö, samt förbättra din levnadsmiljö avsevärt.