Att sätta upp en pooltak över utomhuspoolen är klokt av flera anledningar. Bland annat håller man den ren och fräsch, får en jämn och behaglig temperatur plus att det är en bra säkerhetsåtgärd. Det kan dock vara klurigt att veta vilken av alla modeller man ska välja så här kommer några bra tips att ha med på vägen.

Sätt en budget

Pooltak finns i varierande prisklasser, alltifrån ca 40 000 till en bra bit över 100 000. Det är alltså ett ganska dyrt köp att genomföra och därför kan det vara bra att börja med att sätta en budget. Hur mycket har du råd att lägga? Utifrån budgeten kan du sedan se vilka modeller som finns inom den ramen – lite som uteslutningsmetoden.

Kolla vilka modeller som passar

När du vet hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på ett pooltak blir nästa steg att kolla vilka modeller och storlekar som finns i den prisklassen. För den som har en väldigt stor pool kommer det såklart automatiskt att bli dyrare så se till att ha det i åtanke – och var noggrann när poolens mått ska tas. 

Några olika typer av pooltak som finns:

  • Kupoler i glas eller plast
  • Platta pooltak
  • Växthusliknande pooltak

Fundera på viktiga funktioner

Är man på jakt efter ett pooltak är det också viktigt att ha koll på dess funktioner. Dom flesta modeller går att skjuta undan helt tack vare att det är monterat på skenor, medan andra modeller har luckor som går att öppna, alternativt skjuta. Vissa material, så som glas, hjälper även till att bevara värmen i vattnet på ett väldigt effektivt sätt.

En annan viktig sak att kolla upp gällande takets funktion är dess bärighet – det ska stå pall för vinter och eventuell snö också. Den som bor på en plats där det normalt sett kommer mycket snö under vintern bör alltså tänka till extra noggrant på den här punkten.

Välj kvalitet när du köper pooltak

Ett pooltak som kostar 40 000 kronor, jämfört med ett som kostar 100 000 till, kommer troligen att skilja sig en hel del när det kommer till kvalitet. Det kanske inte är nödvändigt att köpa det allra dyraste men det brukar löna sig att lägga på lite för att få en produkt som håller längre.