Silikon är ett mångsidigt material som används mycket inom områden som medicin och kök. Det har många efterfrågande egenskaper. Silikon är vattenavvisande och tål värme och leder inte el.

Silikon är ett material som kan vara både fast eller flytande. Detta avgörs av längden på molekylkedjorna. Silikon har många goda egenskaper, eller egenskaper som behövs i många fall. Silikon leder inte el, det löser sig inte i vatten och det är ganska tåligt mot kemisk påverkan. Det gör att det är ett populärt material inom till exempel medicin eller inom tillverkning av detaljer inom området matkontakt. Silikon är mycket vattenavstötande och har god smörjeffekt. Det tål även värme bra.

Silikon har många användningsområden

Ett område som många känner till att silikon används inom är för att täta olika typer av fogar. En silikonmassa är ju mjuk och går att forma innan den stelnat, något som gör den optimal på detta område. Ett annat användningsområde för silikon är olika typer av lacker, det finns till exempel i det lack som finns på bakplåtar. En populär silikonprodukt bland bagare är ett bakplåtspapper i silikon istället för det vanliga gjort i papper. Med ett silikonbakplåtspapper är det enkelt att få bort kakor eller bullar som annars lätt fastnar. Silikon finns även i många typer av underkläder som ska fastna på kroppen, till exempel stay-ups eller bh:ar. Ett väldigt (ö)känt område för silikon är självfallet användningen i bröstimplantat.

Tillverka något i silikon?

Om du funderar på att tillverka något i silikon bör du leta information om materialet samt rådgöra med en expert innan du börjar tillverkningen. Oavsett om du vill tillverka en detalj eller en produkt så är silikon ett material som kan ha just de egenskaper du behöver för just din produkt. Olika material har ju olika för- och nackdelar men silikon har många egenskaper som efterfrågas. Många vill tillverka sina produkter i material som håller länge (av uppenbara skäl), och av en underleverantör inom silikon får du veta hållbarheten för just din produkt. Silikon framställs genom att silanoler upphettas och ofta används en katasylator. Silikon kallas även för silikonelaster.