Polyuretan, förkortat PUR, är ett material som blivit väldigt populär och som idag konkurrerar med såväl metall som naturgummi. Vid tillverkning används två substanser, polyol och isocyanat. Dessa är under tillverkningen i flytande form. Man blandar samman de två ingredienserna i en modern PU-maskin och under processen bildas en reaktion – polyuretan. Vad gör då PUR så unikt? Materialet har många egenskaper som gör det användbart inom en rad olika branscher. Beroende på vad man tillsätter under tillverkningsprocessen kan man dessutom förändra polyuretanet för att exempelvis förändra textur, hårdhet och liknande. Idag används PUR väldigt mycket inom bilindustrin på grund av dess olje- och kemikalieresistenta egenskaper. Till skillnad från metall kan heller inte polyuretan korrodera.

Egenskaper hos polyuretan

Polyuretan är ett extremt tåligt material, något som gör att det används inom såväl industrier som i möbeltillverkning. PUR tål väldigt höga belastningar, något som gör det användbart inom formningsteknik, bockning av plåt och fjäderelement. En annan klar fördel med materialet är dess vidhäftningsförmåga. Det går enkelt att tillverka produkter där man kombinerar polyuretan med bland annat metall eller plast. Det går dessutom att producera polyuretanprodukter i transparent utförande. Andra egenskaper är att PUR är gjutningsbart, resistent mot ozon, har extremt hög rivhållfasthet samt är elastiskt även när materialet är hårt.

Ytterligare en stor fördel med PUR är att materialet klarar av stora temperaturskillnader. Mellan -40 upp till 100 + C. Att polyuretan dessutom är relativt billigt rent tillverkningsmässigt är såklart en stor fördel. Det finns många fler egenskaper hos PUR eftersom materialet kan förändras en del beroende på hur man tillverkar det.

Beställ skräddarsydda lösningar

För dig som vill beställa produkter av polyuretan finns det flera företag att välja bland här i Sverige. Några av de större aktörerna på marknaden är Purpartner, Industripolyuretan och UW Elast. Flera av företagen i Sverige som tillverkar PUR har även ett medvetet miljötänk och är såväl ISO- som miljöcertifierade. Beroende på vilken sorts produkt du är intresserad av samt vilken bransch du arbetar inom, kan du få bra rådgivning och konsultation hos företagen. Hör av dig för att berätta om dina produkter och se vad som är möjligt att göra.