Ett bra balkongräcke är stabilt och förhindrar dig från att falla ner från balkongen. Det främsta syftet med ett sådant räcke är att just erbjuda trygghet. Men det behöver inte betyda att balkongräcket behöver ha en tråkig och oinspirerad design. Tvärtom kan du välja ett räcke i smide som ger ett tidlöst och sofistikerat intryck.

Men vad ska man då tänka på när man är i färd med att välja ett balkongräcke? För att hitta rätt räcke för just din balkong behöver du ta hänsyn till flera olika faktorer. Dessa inkluderar bland annat materialvalet men även andra egenskaper hos räcket.

Vilket material bör mitt balkongräcke vara tillverkat i?

Olika material har sina specifika och unika för- och nackdelar. Några av de mest populära materialvalen är smidesjärn, rostfritt stål och aluminium. När du gör ditt materialval bör du bland annat ta hänsyn till din balkongs och din fastighets utseende i övrigt.

När du ska köpa ett balkongräcke i metall kan du bland annat välja mellan följande material:

 • Smidesjärn
  Detta är ett av de starkaste materialen som finns att tillgå. Ett balkongräcke i smide är dessutom väldigt elegant och ger en sofistikerad look som aldrig går ur tiden. I vissa fall kan dessa räcken ha en ganska hög prislapp men samtidigt håller de ofta i en evighet.
 • Rostfritt stål
  Balkongräcken i rostfritt stål är kanske allra mest vanligt förekommande inomhus. Men i vissa fall används de även utomhus. Detta kräver dock att materialet behandlas för att kunna stå emot vädrets makter.
 • Aluminium
  Aluminium är en metall som står emot rost och korrosion. Materialet är dessutom väldigt lätt och samtidigt hållbart. Ett räcke i detta material ser ofta väldigt stilrent ut och kräver minimalt med underhåll. Å andra sidan passar det inte alltid jättebra tillsammans med alla sorters fastigheter.
 • Stål
  Stål är ett material som till viss del kan påminna om smidesjärn. Likt rostfritt stål bör det dock behandlas om du vill kunna använda det utomhus. I annat fall kommer det nämligen börja rosta.
 • Gjutjärn
  Till skillnad från smidesjärn är gjutjärn vanligtvis lite billigare men också mindre formbart. Dessutom är detta material även skörare.