Så hittar du en låssmed på Södermalm

Södermalm är en av Stockholms mest folkrika stadsdelar. Det är också ett relativt litet område med många lägenheter. Att det finns flera låssmeder att välja mellan här, är således inget konstigt. Men hur hittar man egentligen rätt aktör? Det finns flera sätt att gå tillväga. Här ger vi ett par exempel.

Hör med vänner och bekanta

Har du vänner och bekanta som nyligen bytt lås, eller haft problem med det? I sådana fall kan det vara bra att höra med dem. Den bästa referensen är nämligen från en kund du litar på, eftersom de inte har några incitament att rekommendera något som de inte är nöjd med. Ser du en annons från en låssmed på Södermalm kan de marknadsföra sig själva som ”bästa på Söder” eller liknande. Men så har de också tydliga incitament att sälja in sig till dig, även om många av deras kunder inte är särskilt nöjda med dem.

Ett enkelt sätt att höra med vännerna är att posta en status på Facebook. Fråga snabbt om någon känner till en bra låssmed på Södermalm. Om någon svarar kan du ställa lite noggrannare frågor. Du kan till exempel fråga hur kundbemötandet var, om de kom på utsatt tid och om några oväntade avgifter dök upp på fakturan.

Sök på nätet

Att söka på nätet är enkelt. Skriver du in ”låssmed Södermalm” får du flera relevanta träffar. Men kom ihåg att de som syns högst upp nödvändigtvis inte är de bästa firmorna. Gör en snabb bakgrundskoll på ett par av företagen. Hur ser ekonomin ut? Kan du hitta några omdömen om dem? Har de F-skatt? Gör en helhetsbedömning och be dem gärna om referenser innan du anlitar dem.

Använd offerttjänster

Om du ska beställa ett större arbete, till exempel byte av lås på en större lokal, kan det löna sig rejält att ta in flera offerter. Ett smidigt sätt att göra detta på är att använda offertjänster. Detta är hemsidor där du kan fylla i en uppdragsbeskrivning, som sedan skickas ut till anslutna aktörer i närheten som svarar med en offert. Jämför offerterna ordentligt och titta inte bara på totalpriset. Titta på vad du faktiskt får för pengarna och ta ställning utifrån det. På det här sättet säkerställer du att du betalar ett marknadsmässigt pris.