Måla själv eller köpa in tjänsten?

Ska vardagsrummets väggar målas om eller kanske snickarbodens nya innerväggar? Vad det är för något som ska målas är en avgörande faktor om man bör måla själv eller köpa in tjänsten via målare. Det finns självklart både fördelar och nackdelar med bägge valen.

För vissa personer är det en självklarhet att bygga, renovera och måla själv när behovet uppkommer i hemmet. Man tycker om att genomföra jobbet själv och sparar pengar på det hela. Andra väljer att enbart göra jobbet själv när det är enkla målningsarbeten och där resultatet ”inte är så noga”. Oavsett finns alltid valet där mellan att anlita målare och att måla själv.

För och nackdelar med att renovera själv

Fördelen att måla själv handlar primärt om priset. Man betalar för målarfärg, penslar och skyddspapper och genomför sedan projektet själv eller med vänner och släkt. Att måla om ett rum behöver därmed inte kosta mer än någon tusenlapp. Allt beroende på vilken färg som väljs och rummets storlek.

En annan fördel är känslan av att renovera själv. Precis som vissa tycker om att motionera, se på fotboll eller spela Tv-spel så har andra intresset mot renovering och hantverk. Ser man det som något intressant och trevligt finns de självklart ingen anledning att boka en målare. De flesta som väljer att måla på egen hand gör detta däremot just ur ett kostnadsperspektiv.

Fördelen med att låta en målare genomföra jobbet ligger i både bekvämlighet och deras profession. Ska du måla om en innervägg i garaget kanske det inte spelar någon roll om det inte blir perfekt vilket gör att du kan göra jobbet själv. Ska det däremot målas om i köket är det viktigt att det blir riktigt snyggt. Det handlar då om att ha rätt redskap, rätt kunskap och god erfarenhet – något som en målare har. Vid de flesta tillfällena blir det helt enkelt bättre resultat om en målare för göra jobbet.

Detta kan liknas med att laga bilen. Många kan laga mindre skador eller problem. Detta så länge det inte krävs exakt perfekt lagning eller att det är svårare reparationer. Men i övrigt anlitar man en bilmekaniker. På samma sätt avgörs behovet av en målare av hur stort och svårt projekt som ska målas.

Prioriterar du att det ska vara bekvämt och få mycket gott resultat? Eller trivs du med att renovera själv och njuta av ett utfört jobb? Det kan bara du avgöra.

Står du i valet i kvalet mellan att måla själv eller anlita målare kan ett besök på https://www.xn--mlarenstockholm-hlb.se/ vara en bra nästa steg.