Att bygga en infraröd bastu är ett stimulerade projekt för den händige. Det allra mesta går att göra själv och det finns goda möjligheter att sätta en personlig prägel på sitt verk. Bastubad är populärt, och allt fler upptäcker fördelarna med att använda sig av infraröd strålning, snarare än ett klassiskt bastuaggregat.

Fördelar är bland annat att strålningens djupgående karaktär gör att du bränner många kalorier. Det förbättrar också blodcirkulationen och reglerar kortisolet i kroppen. En annan fördel är att det inte krävs lika höga temperaturer för att få samma känsla av värme som i en torrbastu. Det här gör att du kan basta varmt och fortfarande andas lätt.

Infraröda paneler

Den största skillnaden mellan att bygga en torrbastu och en infraröd bastu är kanske att en elektriker behöver anlitas. Detta för att se till att panelerna installeras på ett säkert och riktigt vis. Det här kan göra att det blir lite dyrare, men i regel är det ett relativt snabbt jobb, som inte bör resultera i alltför höga räkningar från elektrikern.

Detta är alltså om du bygger den från grunden. På marknaden finns annars flera kompletta byggsatser, som varierar i svårighetsgrad att bygga. Vanligt är dock att du bara behöver plugga in en stickkontakt för elförsörjningen. Många vill dock bygga från grunden, och ser inte kompletta byggsatser som ett alternativ.

Elektrikerfakturan kan man dessutom spara in ganska snabbt om man bastar ofta. En infraröd bastu kräver mycket lite underhåll och är väldigt billig i drift. Du behöver inte köpa ved, tändstickor och tändvätska för att komma igång. Istället är det så enkelt som att trycka på en knapp. Samtidigt kan upplevelsen inte riktigt jämföras med en elbastu, som visserligen är enkel att sätta igång, men som inte ger samma hälsofördelar eller känsla som en infraröd bastu.

Material

Ska du bygga en infraröd bastu från grunden är det bra att välja material med hög kvalitet, framför allt för tak, stomme samt väggpanel. Tänk också på hur den kommer användas innan du sätter igång. Kommer ni att vara många som bastar regelbundet? Eller räcker det med en bastu för 3 – 4 personer? Det finns ett rikt utbud bastupaket för den som vill kunna njuta av bastuvärme i hemmet. Här finns några uppskattade alternativ i fråga om bastu till hemmet. När man vant sig vid en bastu i hemmet är det svårt att tänka bort.