Är det värt att köpa klädesplagg som du bara kommer ha en enda dag? Blir det inte billigare att hyra bröllopskläder även om man inte får behålla kläderna som minne av den stora dagen. Svaret är inte helt enkelt –att hyra bröllopskläder kan både vara dyrare och billigare än att köpa dem.

Besök denna sida för vidare poster om bröllopskläder.

Eftersom ett bröllop kostar en stor summa är det många som försöker hitta vägar till att hålla nere kostnaderna något. En väg är att hyra bröllopskläderna istället för att köpa dem. Att exempelvis hyra en frack är betydligt billigare än att köpa exakt samma frack i en butik. Om man jämför på det sätter är hyralternativet alltid billigast. Men det finns även andra vägar att jämföra alternativen.

Hyra hög kvalité – eller köpa

De bröllopskläder som uthyrare erbjuder är generellt av mycket hög kvalité och hållbarhet. Detta eftersom det inte skulle bli lönsamt att hyra ut plagg bara ett par gånger varpå kvalitén skulle sjunka så mycket att de inte längre är möjliga att hyra ut. Se gärna på vilka märken uthyraren har så kommer du känna igen dem från de större och mest etablerade märkena på marknaden. Men det innebär även att kostnaden för inköp av dessa är relativt hög. Om inköpskostnaden är 20 000 kr för en bröllopsklänning och denna hyrs ut för 2000 kr är det självklart billigare att hyra än att köpa för den kommande bruden. Men det är enbart om man jämför exakt samma klänning av exakt samma märke. Ett alternativ är att söka efter billiga bröllopsklänningar hos återförsäljare som kanske inte primärt säljer just bröllopskläder. Att där hitta klänningar för ett par tusen är inte omöjligt. Ytterligare en väg är att köpa en begagnad bröllopsklänning via Blocket eller annan försäljningskanal. I vissa fall kan klänningen behöva justeras och sys om något men kostnaden kan ändå bli lägre än att köpa en helt ny.

Minnesaspekten

Det är däremot inte enbart priset som avgör om hyra eller köpa bröllopskläder är det bästa alternativet. För en del är det helt avgörande att man kan spara kläderna för framtiden och då är hyresalternativet uteslutet. Däremot kvarstår att köpa helt nya, köpa begagnade eller försöka hitta till budgetpris.