För att tänderna ska hålla sig friska och hela så är det viktigt att man går till tandläkaren regelbundet. Minst en gång per år kan det vara bra att besöka sin tandläkarmottagning och på så vis kan man förhindra att hål uppkommer. Genom att gå till tandläkaren ofta så kan man även slippa att behöva betala dyra kostnader för lagningar eller tandställning. Munhälsan är otroligt viktig och påverkar hela kroppen, en infektion i munnen kan göra så att resten av kroppen också blir sjukt.

Minst en gång per år

Det är en bra idé att gå till tandläkaren minst en gång per år för att försäkra sig om att tänderna är i bra skick. På ett vanligt besök så kollar tandläkaren på tänderna och undersöker så att inte några förändringar skett sedan sist. Vissa tandläkare slipar även bort tandsten och lägger fluor med smak på tänderna för att de ska fortsätta vara hälsosamma. Vid ett eventuellt hål eller tandlossning kan flera besök behövas och hur många beror hur omfattande ingreppet kommer att vara. Innan en lagning eller en utdragning så röntgas tandraderna för att bättre se exakt var hålet eller skadan är. Vissa riskgrupper behöver gå till tandläkaren flera gånger per år, exempelvis äldre eller människor som tar medicin som gör munnen torr eftersom risken för att få hål i tänderna då är större.

Borsta tänderna morgon och kväll

För att slippa extra besök hos din tandläkare så är det väldigt viktigt att borsta tänderna minst två gånger per dag. En bra regel är att borsta tänderna en gång på morgonen efter frukost och en gång på kvällen innan man går och lägger sig. Har man dessutom ätit väldigt mycket sötsaker under dagen så kan det vara en bra ide att borsta tänderna en extra gång. på eftermiddagen för att undvika skador på tänderna. Vissa saker är värre för tänderna än andra och för att behålla tänderna i bra skick så kan det vara en bra idé att inte dricka så mycket kolsyrad läsk och äta väldigt mycket godis till vardags. Då är frukt och vatten ett mycket bättre alternativ för tandhälsan.