Dolda fel

Är du inne i processen av att köpa hus? Detta är utan tvekan en av livets största affärer. Ett alldeles eget hus, som du får göra vad du vill med. Men det finns naturligtvis mängder av saker att ha i åtanke när du väl går på visning. Du vill ju inte köpa grisen i säcken. För att undvika att köpa ett fuskbygge eller hus med dolda fel finns det en del saker du bör kolla extra noga på. Framförallt är det i våtrum du bör kolla med ett extra kritiskt öga. Skulle de tidigare ägarna slarvat med tätskikt eller kanske gjort något fel med elinstallationer i huset, kan detta få förödande konsekvenser framöver.

Några av de vanligaste dolda fel du kan hitta:

  • Fel med tätskiktet i badrummet, något som med tiden kan orsaka stora läckor i hemmet – stora kostnader
  • Dräneringsproblem
  • Slarv med elinstallationer – kan bli både dyrt och farligt

Vattenläckor hör till husägares mardröm. Det orsakar inte bara att saker går sönder i huset, det blir inte sällan en extremt dyr historia att ordna upp. Dessutom kan du få bestående problem med mögel, något som kan bli rentav hälsoskadligt. När du går på visning av ett hus ska du alltid kolla upp saker som fläckar på väggarna eller i taket. I källarutrymmen är fläckar på väggarna en stor varningsflagga då detta ofta indikerar på en bristfällig dränering. 

Andra dolda fel

Det finns även andra dolda fel som kan vara lätta att glömma. Bland annat är det faktiskt förvånansvärt vanligt att de tidigare husägarna byggt till en uteplats, exempelvis en altan. Denna visar sig sedan ligga på föreningens markområde. Med andra ord äger du inte din egen uteplats. Ibland kan det dessutom hända att uteplatsen byggdes utan bygglov, då är den olagligt och behöver ofta tas bort – på din bekostnad.

Ett annat dolt fel som tyvärr är väldigt svårt att upptäcka under en visning är ventilationsproblem. Kanske har de tidigare ägarna byggt eller nyrenoverat sitt badrum. Jättebra tänker du och kontrollerar även att det finns ventilation. Du ser ett ventilationshål på väggen och känner dig nöjd. När du sedan traskar upp på vinden ser allt bra ut där också. Föga vet du att ventilationen leder fukten vidare rakt in i isoleringen på vinden. Mögel är ett faktum.

Läs mer om tips och råd vid husköp på denna sida.