Att ha en egen bostad och att kunna gå omkring i sitt eget hem är ofta väldigt behagligt och trivsamt, inte minst då du kan styra och ställa som du vill. Det känns ofta lite extra roligt då man själv äger hemmet, men det kan vara minst lika spännande att hyra en bostad. Däremot är det lite mer krävande och ansvarsfullt att själv äga bostaden, och genast tillkommer det ett flertal punkter som du som boendeägande måste vara medveten om. En av dessa är OVK-besiktning, som byggnadens ägare ansvarar för att det görs. Som tur är finns det ett flertal kunniga besiktningsmän att anlita då det är dags, till exempel om du ska göra en OVK- besiktning i Västerås.

OVK-besiktning – därför måste det göras

En OVK- besiktning är en process där en OVK-besiktningsman går igenom byggnaden och de olika bostäderna för att se till att allt står rätt till vad gäller inomhusklimat och ventilationssystem. Denna kontroll ska göras regelbundet i alla bostäder, oavsett om de är privatägda eller om de ägs av en bostadsrättsförening. Att göra en OVK-besiktning må kännas som en onödig grej som tar onödigt mycket tid och energi, men faktum är att det är en viktig punkt för att du ska få bästa möjliga inomhusmiljö med en välfungerande ventilation.

Oavsett vilken typ av byggnad du bor i så finns det en risk för att ventilationen inte fungerar som den ska eller att klimatet i bostaden inte är hälsosamt, och alltså måste detta kontrolleras av en kunnig och pålitlig OVK- besiktningsman med jämna mellanrum. Om detta inte görs finns det inte bara en risk för att du sätter din hälsa och välmående på spel, utan det finns även en risk om att du använder onödigt mycket energi mot vad som egentligen behövs.

OVK- besiktningsman har koll på läget

För att den här typen av kontroll av din bostad ska göras på bästa möjliga bör byggnadens ägare vara noggrann med vem den anlitar, och att den anlitade är utbildad och certifierad för att få utföra dessa ventilationskontroller. Detta gäller oavsett om du ska göra en OVK- besiktningskontroll i Västerås eller i någon annan stad.De ska trots allt kontrollera din ventilation och se så att den funkar som den ska, och för det krävs det en viss expertis.

Anledningen till att dessa OVK-besiktningskontroller existerar och att de måste göras är för att du ska vara säker på att din ventilation fungerar som den ska, att du får bra luft i ditt hem, och att din ventilation inte använder onödigt mycket energi. Utan dessa kontroller finns det en risk för att din bostadsmiljö är dålig, eller rent ut sagt skadlig för din och möjliga grannars hälsa.