Compact living – smarta tips för dig som bor litet

Det numera välkända begreppet compact living handlar om att skapa snygga och praktiska lösningar för den som bor på liten yta. Speciellt i storstäderna bor många i otroligt små lägenheter eller rum.  För att få plats med nödvändigheter är det viktigt att tänka kvadratsmart när man inreder. Nedan följer några smarta tips att ta med sig om man behöver lite inspiration på vägen när man inreder sitt mini-boende.

Inred på höjden

Även om man har en liten golvyta att röra sig med kan man få plats med mycket. En bra sak för att lyckas med compact living är att bygga på höjden. En loftsäng istället för en vanlig säng som står på golvet är både vanligt och populärt, och frigör väldigt mycket yta. Under kan man få plats med en arbets- eller myshörna eller någon typ av förvaring för kläder eller prylar som behöver gömmas undan. För att utnyttja väggarna så mycket som det går gör man klokt i att sätta upp hyllor och förvaring, gärna hela vägen upp till tak.

Köp smarta möbler

En annan nyckel till compact living är att investera i smarta möbler. En fåtölj är till exempel en möbel som tar upp otroligt mycket golvyta och bor man väldigt litet är det klokt att strunta i en sådan. En smart bäddsoffa är ett bra alternativ för den som ofta får besök och vad gäller matbord kan man välja en modell av mindre storlek men som har en iläggsskiva.

Ljusa färger och belysning

Ljusa färger öppnar upp även små rum och får dom att kännas luftiga och betydligt större än vad mörka och murriga färger gör. Väljer man dessutom ljusa möbler förstärker man känslan ytterligare. Till detta ska man se till att använda sig av flera olika ljuskällor istället för en stor taklampa. Punktbelysning skapar en helt annan känsla och det blir både snyggare och mysigare.

Det finns många smarta knep för att lyckas med compact living. För det första bör man inte haka upp sig på golvets storlek utan också tänka på att väggarna går att använda på många sätt. Färger och belysning spelar en stor roll och med smarta möbler kan man bygga ett bra och trivsamt hem även om det rent tekniskt finns få kvadratmeter att jobba med.