När man skall välja ut bänkskiva till köket kan man vinna på att tänka ett steg till. Kanske går det att med enkla medel få en mer funktionell bänk? För en tid sedan blev det intressant med måttanpassade bänkskivor såväl som diskbänkar. De rostfria diskbänkarna fick en bakre sarg för att minimera belastning på silikonfogar mot väggen. På så vis kunde man minimera en hel del risker som tidigare varit svåra att ta sig förbi. När man väl fått sin diskbänk på plats vill man ogärna behöva oroa sig för huruvida fogar och lutning blivit korrekt. Här kunde man istället helt släppa sådana tankar. En utmärkt förbättring kort sagt. När det gäller bänkskivor i form av arbetsytor i köket har det istället varit en materialfråga där vissa klassiska alternativ ersatts med andra naturmaterial. Intressant är att man inte gick till syntetiska alternativ där egenskaperna ändrats för att nå bästa funktion. Istället är det naturmaterial och stenbänkar som varit fokus för intresse hos Svenska heminredare.

Varför stenskivor i köket?

Vid en snabb analys kan man se vissa stora fördelar med att använda sig av sten istället för trä. Dels är det en fråga om hållfasthet. Ett hårt stenmaterial slits inte på samma sätt. De är så gott som underhållsfria och erbjuder ett uttryck som annars inte går att hitta på annat sätt. Granit är för många det alternativ som är av stort intresse. Slipad och polerad röd granit kan hålla oavsett vad för slitage som kommer. Visst skall man undvika att släppa tunga föremål på stenen, men även om man skulle göra detta kan man räkna med att stenbänkarna faktiskt klarar även sådant.

Att köpa in stenbänkar till köket kan vara en investering som initialt innebär en större kostnad. Dock kan man sedan helt släppa tankarna på denna bänk. Väljer man att dessutom använda sig av sten till fönsterbrädor har man en helhet som imponerar! Förvisso är det inte i första hand därför man renoverar ett kök, även om det även förekommer sådana intentioner. Dock är en vacker plats ofta ett rum man vill vara i.

Köket är kanske det viktigaste rummet i ett hem. Här lagar vi mat och umgås. Genom att satsa på en snygg inredning med naturmaterial kan man få en helt ny känsla så fort man kommer in i köket oavsett situation.