För bara ett par år sedan var PVC-fönster så ovanliga att man var tvungen att importera dem själv från kontinenten, annars gick de inte att få tag på. Ute i Europa har de länge varit populära eftersom det ofta inte finns lika mycket skog som i Sverige, men även svenskarna börjar sakta med säkert få upp ögonen för PVC-fönster.

Varför köpa ett PVC-fönster?

Vill man ha nya fönster som inte kräver så mycket underhåll och inte kostar skjortan så är plastfönster det bästa alternativet. Det enda som man måste göra i underhållsväg när det gäller PVC-fönster är att rengöra dem ordentligt, även om det har kommit en ny sorts självrengörande fönster som gör rent sig själva med hjälp av regn och damm. PVC-fönster har länge haft ett dåligt rykte, de ansågs inte lika snygga som träfönster och inger inte samma känsla av lyx, men idag finns ett stort urval av modeller med olika design som kan vara lika snygga som träfönster.

Vad är U-värde?

Det är inte ovanligt att 30-40% av den värme du har i din bostad läcker ut genom fönstren, särskilt om de är av modell äldre. Moderna fönster är mycket energieffektiva, det finns 2- och 3-glasfönster och vissa modeller har speciella gasfyllningar mellan glasen. För att kunna jämföra olika fönster så brukar man använda ett så kallat U-värde, det är ett mått som anger hur mycket värme som släpps ut genom fönstret, eftersom du vill ha så bra isolering som möjligt ska du välja ett fönster med lågt U-värde. PVC-fönster har en stor fördel eftersom karmen är uppbyggd av tillslutna luftceller som isolerar bättre än en träkarm. U-värdet får dock inte vara för lågt, då kan risken för kondens på utsidan öka.

Köpa PVC-fönster

När du väljer din leverantör av PVC-fönster så kolla alltid om tillverkaren har funnits i några år och vilken omsättning de har. Skulle du få problem med dina fönster i framtiden så vill du att företaget fortfarande finns kvar. För den som är i färd med att renovera sitt hem är det ofta mycket som skall köpas in.