Att välja ljuskälla är någonting som kan te sig som en stor utmaning. En rad faktorer skall beaktas för att man skall få ut vad man önskar ur sin belysning. Oavsett om det gäller inomhusbelysning eller lampor för trädgården, finns en rad alternativ att välja bland. Allt fler väljer nu för tiden ledlampor istället för halogen eller traditionella glödlampor. Dessa har en förmåga att hålla under lång tid och förbrukar väsentligt mindre energi än de övriga ljuskällorna som står till buds. Inköpsmässigt kan priserna variera mellan de olika lampsorterna, men vanligtvis vinner man på att välja led redan från början. Företag som ledonly har ett stort sortiment när det kommer till ledlampor. Vidare finns även information om egenskaperna hos de olika lamporna tillgängligt. LED-belysning hos ledonly.se är kvalitetsprodukter som håller över tid.

En nygammal idé

När man läser om de olika lampor och ljuskällor som finns tillgängliga på marknaden, är det lätt att få uppfattningen att ledlampor är någonting nytt. Så är dock inte fallet. Det finns dokumentation av hur man redan tidigt började utforma diodlampor av denna sort. Först under 1980 hittade man dock de olika färgtyperna för lampan vilket gjorde den gångbar för en större grupp användare. Det finns en hel del som har förändrats vad gäller belysningsteknik. Resultatet har blivit att man kan göra enorma besparingar genom att använda led istället för äldre alternativ. I synnerhet är detta ett faktum när man ser på större lampor som väglyktor och belysning för arenor och fotbollsplaner. Här finns åtskilligt att spara!

För användning i hemmet är det kanske dock en fråga om värme. Vissa av de tidigare lampvarianterna alstrade stora mängder värme. Detta medförde specifika råd och krav vid montering och installation. Ledbelysning blir inte i närheten så varm som dessa motsvarigheter, vilket gör det enklare och säkrare att använda ledlampor även i mindre utrymmen och i anslutning till fibrer av olika sorter. I och med att man kan styra färgskalan i ledlampor på ett snabbt och enkelt sätt, finns också nya användningsområden där tidigare lampor inte varit optimala. Det handlar bland annat om växtbelysning där vissa färgspektrum har fördelar gentemot andra. Detsamma gäller i miljöer där man vill kunna påverka styrkan och vitheten i belysningen.